april 23, 2019

Waddinxveen Bakt!

De winnares van Waddinxveen Bakt! 2021 is Esther Dolleman.
Van de 9 deelnemers kreeg zij uiteindelijk van de jury de meeste punten.

De jury vond het een mooie taart met chique uitstraling. De taart zou niet misstaan bij een Engelse high tea op een chique landgoed of bij een Franse high tea bij een mooi Chateau. Heel origineel. Prachtig van binnen na het uitsnijden van een part; evenwichtige verdeling van aardbeien en crème. Een heerlijke crème met precies genoeg vanille smaak (zichtbaar aanwezig door de karakteristieke zwarte spikkeltjes).

De taart had exact de juist stevigheid. Was daardoor goed snijdbaar en bleef een perfect geheel na het verdelen in taartstukken. De juiste textuur en de gebruikte, verfijnde spuittechnieken maakten van de taart een stralend geheel.

Esther Dolleman is met haar taart de terechte winnares van heel Waddinxveen bakt 2021.

—————————————————————————————————————————————————————–

De taarten worden tussen 9.45 en 10.00 uur door de opgeven deelnemers gebracht  naar de kraam van Waddinxveen Bakt.
De kraam staat dit jaar aan de achterkant van het Cultuurhuis de Kroon.
De jury begint om 10.00 uur met de beoordeling van de taarten. Wanneer je het leuk vindt mag je daar natuurlijk bij aanwezig zijn.

Vervolgens worden de taarten uitgedeeld aan het publiek met een kop koffie of thee bij de kraam.

Om 12.30 uur is de prijsuitreiking op het Tussenzichtpodium (tegenover ijssalon Luciano gevestigd Tussenzicht 3 Waddinxveen.)

—————————————————————————————————————————————————————

Wie kent de succesvolle formule van Heel Holland Bakt niet? Meester-patissier Robert van Beckhoven en culinair publicist Janny van der Heijden zijn daarin op zoek naar de meest getalenteerde thuisbakker van Nederland. Tientallen bakfanaten worden getest op verschillende disciplines van de bakkerswereld: van meringue tot appeltaart en van brood tot hartige taart. Miljoenen mensen zijn inmiddels fan van dit bakkersevent.

Bakken is bij uitstek een culturele uiting en die gedachte bracht de organisatoren van WadCultureel op het idee om een bakevent op te nemen in het programma van dit Waddinxveense cultuurweekend: Waddinxveen Bakt! Dit jaar op zaterdag 11 september 2021 rondom het Gouweplein.

Het thema voor 2021 is: LEEF JE UIT MET FRUIT!

“Iedereen die kan bakken dagen we uit om deel te nemen aan dit event,” stelt Hugo van Berkesteijn, voorzitter van WadCultureel. Net als in het populaire televisieprogramma hopen we op zoveel mogelijk verschillende ‘bak-creaties’. In Waddinxveen leven inmiddels tientallen verschillende culturen samen en we zouden het fijn vinden als we daar wat van terugzien op ons evenement. Wat mij betreft zien we straks van Hollandse appeltaart tot Marokkaanse gehakttaart en Turkse notentaart.” Iedereen kan zich aanmelden voor ‘Waddinxveen bakt!’: van jong tot oud en zoals gezegd, vanuit iedere windstreek. Belangrijk is dat je een connectie hebt met de taart en een ‘verhaal kan vertellen’ over de herkomst of over waarom de taart voor jou zo bijzonder is. Aanmelden voor Waddinxveen Bakt! kan via deze link.

Bekijk hier de spelregels voor Waddinxveen Bakt!

 

Marktpodium op Houtstraat
10.30 – 11.00 Coverband Rosie
11.10 – 11.40 Popschool Waddinxveen met leerlingen
11.50 – 12.10 Appel Musical – Freerunnen in combinatie met theater
12.20 – 12.40 Studio Da Danza -Demonstratie van haar leerlingen
12.50 – 13.20 Coverband Hot’N’Thirsty
13.30 – 13.50 Studio Da Danza – Demonstratie van haar leerlingen
14.00 – 14.30 Musicalster en zanger Tommie Christiaan – Bekend van o.a. De Beste Zangers, Zorro, Grease, The Passion
14.30 – 15.15 Uitreiking Cultuurprijs met dorpsdichter Piet Hardendood en blokfluitist Samuël Dekker, begeleid door celliste Emme-Lotte Neele
15.15 – 16.00 Tuna Ciudad de Luz – Spaanse volksmuziek

Tussenzichtpodium
10.30 – 11.20 Stichting Vonk – Optreden The Bernies van Stichting Vonk
11.30 – 12.20 Countryband Ponderosa – Songs met een countrygevoel
12.30 – 13.00 Uitreiking Waddinxveen Bakt!13.10 – 13.50 Tuna Ciudad de Luz – Spaanse volksmuziek
14.00 – 14.40 The Chill – Akoestische live muziek
14.50 – 15.10 Bianca Danst – Demonstratie van leerlingen van Bianca Danst
15.20 – 16.00 The Chill – Akoestische live muziek

Cultuurhuys de Kroon
Beganegrond
10.00 & 13.30 Poëtische Kunstroute – Wandeling start vanaf Cultuurhuys De Kroon
10.30-16.00 Bibliotheek: verhalen luisteren en knutselen met boeken
11.00-12.15 Workshop Dammen
13.00-15.00 Damtoernooi voor schoolteams
14.00 Demo blinddammen door Erno Prosman
1ste verdieping
10.00-13.00 Vrijwilliger bij De Kroon? Meld je aan!
10.00-17.00 Cultuurhuys café
13.00-13.10 Voorvertoning nominatiefilmpjes Cultuurprijzen
13.10-13.40 Maskerade met een theaterstuk
13.40-13.50 Voorvertoning nominatiefilmpjes Cultuurprijzen
14.30 Demo blinddammen door Erno Prosman

In het Warnaarplantsoen
11.00-13.00 Pop-in-koor – toegankelijke, meerstemmige popmuziek
13.00-16.00 Muziekvereniging Concordia

————————————————————————————————————————————————————–

Op zaterdag 11 september 2021, 2 podia, het Marktpodium op de Houtstraat en het Gouweplein podium op Tussenzicht in Waddinxveen: een uitgelezen kans om gratis te genieten van bijzondere optredens en demonstraties. Een grote variëteit aan wat Waddinxveen te bieden heeft, laat zich zien en horen.

Dansgroepen met deelnemers van jong tot oud en in allerlei stijlen.
Musici die in hun eentje, met zijn tweeën of met een hele band hun muziek ten gehore brengen.
Zangers, zangeressen en koren met verschillend repertoir laten zich horen.
Toneelverenigingen bieden een korte voorstelling. Of het nu gaat om DANS, ZANG, MUZIEK MAKEN, GOOCHELEN, EEN MOP VERTELLEN, alleen, met z’n tweeën of met een groepje, het maakt niet uit. Alles mag, alles kan, want iedereen heeft talent en verdient een plek op het podium! Aanmelden voor “Waddinxveen Treedt Op” kan via deze link.

 

 

Ook dit jaar is er weer een Montmartre in Waddinxveen. Op 11 september 2021 zullen op en rondom het Gouweplein in Waddinxveen met hopelijk stralend weer schilders en wellicht andere creatievelingen aan het werk zijn.

Afgelopen jaar waren dat schilders van de Kunstkring Waddinxveen en cursisten van Vonk. Dit jaar zijn de verwachtingen hoog gespannen wat het aantal deelnemers betreft. Het enthousiasme van de deelnemers van afgelopen jaar heeft hopelijk een inspirerende werking op de vele creatievelingen die erin de Randstad blijken te wonen.

Een ieder die zijn vaardigheden op het gebied van de schilderkunst of andere creatieve uitingen wil laten zien op deze dag is van harte welkom.

Het wordt dan geen Montmartre met doldwaze karikaturen, maar zeker wel eentje waar een (bijna) beroep of hobby op een serieuze wijze zal worden beoefend, met olieverf, acryl, aquarel of met potlood, houtskool dan wel krijt. Een ideale gelegenheid om als bezoeker je te laten inspireren door mensen met een bijzonder talent.

Wil je meedoen met Montmarte in Waddinxveen, aanmelden kan via deze link.

                   

De winnaars van de Cultuur- en Aanmoedigingsprijs 2021 zijn bekend. Wethouder Brigitte Leferink reikte de prijzen uit tijdens het evenement WadCultureel. Dick-Jan Thuis ontving de Cultuurprijs 2021 voor onder andere zijn Facebookpagina ‘Waddinxveen Parel aan de Gouwe’. Kamal Akawi ontving de Aanmoedigingsprijs 2021 voor onder andere zijn gedichtenbundel ‘Een stille schreeuw’. Van harte gefeliciteerd! 🎉

———————————————————————————————————————————————————

Uitreiking Cultuurprijs – 11 september 2021 vanaf 14.30 Marktpodium op de Houtstraat Waddinxveen

De genomineerden voor de Waddinxveense Cultuurprijs 2021 zijn:

Programma Waddinxveense Cultuurprijzen 2021

13.00 en 13.40 uur Voorvertoning filmpjes genomineerden in Cultuurhuys De Kroon

14.00 uur Voorprogramma met Tommie Christiaan

14.30 uur Welkom door Hugo van Berkesteijn, voorzitter van WadCultureel

14.35 uur Het woord is aan Dorpsdichter Piet Hardendood, met aansluitend een muzikaal intermezzo met blokfluitist Samuël Dekker, begeleid door celliste Emme-Lotte Neele

14.45 uur Introductie van de drie genomineerden door Maja Röder, voorzitter van de jury. Bloemen en certificaat krijgen de genomineerden uit handen van Wethouder Brigitte Leferink

14.50 uur Muzikaal intermezzo

14.55 uur Uitreiking van de Culturele Aanmoedigingsprijs 2021

15.00 uur Piet Hardendood

15.05 uur Uitreiking van de Waddinxveense Cultuurprijs 2021

15.10 uur Afsluiting met aansluitend fotomoment

——————————————————————————————————————————————————————

De gemeente Waddinxveen geeft ieder jaar de Waddinxveense Cultuurprijs aan een persoon of een instelling die het afgelopen jaar een belangrijke bijdrage leverde aan het plaatselijke culturele leven. Ook wordt een aanmoedigingsprijs uitgereikt aan een persoon of groep om deze aan te moedigen om hun werk door te zetten. De cultuurprijs bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag van € 750,00 voor de winnende persoon óf organisatie. De 5 genomineerden ontvangen een nominatie-oorkonde. De aanmoedigingsprijs is een geldbedrag van € 150,00.

Wie komt in aanmerking?
Personen, organisaties of groepen die zich het afgelopen jaar actief hebben ingezet voor het Waddinxveense cultuurleven komen in aanmerking voor deze prijs. Een persoon moet minimaal één jaar in de gemeente Waddinxveen wonen en een organisatie of groep moet minimaal één jaar actief zijn binnen de gemeente. Kunstdisciplines die in aanmerking komen zijn:

beeldende kunst
fotografie
film
multimedia
muziek en zang
drama
dans
poëzie en proza
mengvormen van disciplines

Aanmelden
Aanmelden kan het hele jaar door. Kent u een persoon of een organisatie die zich het afgelopen jaar heeft ingezet voor het Waddinxveense culturele leven of die juist nu in deze coronatijd nieuwe initiatieven heeft ontwikkeld? En vindt u dat deze de Waddinxveense Cultuurprijs 2021 verdient? Of wilt u zelf de Cultuurprijs in de wacht slepen? Meldt u zich dan aan of draag vóór 1 juli 2021 een kandidaat aan via het aanmeldformulier.

Aanmelden Cultuurprijs 2021

Hoe werkt de toekenning
De jury kiest uit de aanmeldingen één persoon of organisatie die genomineerd wordt voor de Cultuurprijs en voor de aanmoedigingsprijs en draagt deze voor aan het college van B&W. Het college neemt een besluit passend bij het oordeel van de jury. De prijzen en nominaties reikt een lid van het college van B&W.

Samenstelling jury
De volgende zes personen zijn als jurylid benoemd:


Evalien de Haan-Zijlstra (stadsgids Gouda)
Sjaak Noteboom (namens fotografie, fotograaf)
Maja Röder (voorzitter jury, lid Waddinxveense Kunstkring)
Erik Kooijman (initiatiefnemer Popschool Waddinxveen)
Sandra Orré (namens de sectie Kunst en Cultuur van het Coenecoop College)
Ruud Kooger (grafisch kunstenaar)

Traditiegetrouw trappen we WadCultureel af met een concert, net als vorig jaar in de Brugkerk (Kerkweg Oost 232). In dit monument aan de voet van de Hefbrug kun je luisteren naar het Léman Ensemble. Het openingsconcert begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Het Léman Ensemble is opgericht in augustus 2013. Het organiseert kamermuziekconcerten op schitterende locaties in Gouda en ver daarbuiten. Het Léman ensemble probeert tijdens haar optredens de afstand met het publiek zo klein mogelijk te maken. Bij voorkeur wordt er gespeeld in kleinere zalen met het publiek rondom de musici. Violiste Hartini van Rijssel, celliste Marielle Rijkaart en pianist Mark Lippe vinden elkaar in een passie voor kamermuziek en een brede muzikale smaak. De muziek die klinkt varieert van klassiek, tot jazz en wereldmuziek. Het liefst alles door elkaar gemengd en gecombineerd met een andere kunstvorm. Zo ontmoet een diversiteit aan publiek en artiesten elkaar. Het Léman Ensemble is altijd op zoek naar manieren om de prachtige klassieke muziek op nieuwe manieren te presenteren om zo tot nieuwe inzichten te komen én een gevarieerd publiek aan zich te verbinden. Léman brengt muziek dichter bij mensen en mensen dichter bij elkaar.

 

 

april 25, 2017

Open Monumentendag

Open Monumentendag 11 en 12 september 2021 in Waddinxveen.

Op zaterdag 11 september is de Brugkerk (Kerkweg-Oost 232) van 10.00 – 15.00 uur open.
Het thema is: 25 jaar Morgenster Kerk. Het doopregister van de 19e eeuw is digitaal in te zien.
Uiteraard is de hele kerk te bezichtigen. (Helaas is het nog niet mogelijk om de toren te beklimmen in verband met de Corona)

Op zondag 12 september van 14.00 – 14.45 uur een optreden van klarinettrio “Kalamos” in de
Remonstrantse kerk (Zuidkade 59).

———————————————————————————————————————————————————-

In 1987 werd in navolging van Frankrijk de Open Monumentendag in Nederland geïntroduceerd. Monumenten werden gratis voor het publiek opengesteld, om zo de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten. Met inmiddels bijna een miljoen bezoekers is Open Monumentendag uitgegroeid tot een van de grootste culturele evenementen in Nederland en is hét instrument geworden om de bevolking op grote schaal in contact te brengen met ons monumentale erfgoed.

Open Monumentendag verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn.

Wil je een bijdrage leveren aan Open Monumentendag in Waddinxveen? Aanmelden via deze link.

april 24, 2017

Kunst- en Cultuurmarkt

De Kunst- en Cultuurmarkt op zaterdag 11 september a.s. heeft 50 kramen met een groot en divers aanbod van creatief Waddinxveen en omgeving. De Kunst- en Cultuurmarkt staat op de Marktstraat – Waddinxveen. Bekijk hier wie er meedoet. 

—————————————————————————————————————————————————————–

Het kloppend hart van WadCultureel is de Kunst- en Cultuurmarkt. In veel kramen presenteren zich culturele verenigingen uit Waddinxveen en omgeving en zij die zich (zijdelings) met culturele activiteiten bezighouden. Wandel over de markt, bekijk het grote aanbod en laat je informeren en inspireren. Ontdek en koop de leukste cadeaus, kleding en sfeerartikelen. De markt vindt plaats op 11 september 2021, van 10.30 tot 16.00 uur rondom het Gouweplein in Waddinxveen.

Wil je ook een kraam op de markt? Dat kan. We streven naar een zo groot en divers mogelijk aanbod.
Wil jij je culturele vereniging of activiteit promoten?
Ben jij cultureel ondernemer of heb je een bijzondere hobby?
Beoefen je een oud ambacht, heb je een creashop of ben je culinair actief?
Organiseert jouw vereniging bijeenkomsten/lezingen/workshops op het gebied van kunst en cultuur?

Huur dan een kraam op zaterdag 11 september 2021 en bereik een groot publiek. Aanmelden via deze link.

Nieuwsgierig naar de deelnemers aan WadCultureel 2021 tot nu toe? Bekijk hier de deelnemers.

april 21, 2017

Buitenbioscoop

De wijkplatforms in Waddinxveen organiseren jaarlijks een heuse buitenbioscoop, inmiddels al vijf keer. In 2020 moesten ze vanwege Corona een jaartje overslaan, maar nu zijn ze terug met de zesde editie! In 2021 vindt het evenement plaats op zaterdagavond 4 september in het Burgemeester Warnaarplantsoen. Vanaf 20.00 uur zijn alle inwoners van Waddinxveen (en van buurgemeenten) van harte welkom en om 20.30 uur start de film Bad Boys for Life op een scherm van 7.20 bij 4.00 meter. Breng je eigen hapjes en drankjes mee en kom warm gekleed!

Om aan de Corona regels te kunnen voldoen, wordt de buitenbios dit jaar iets anders dan anders. Vooraf dien je je te registreren via een aanmeldformulier. Het bioscoopterrein wordt omheind en via 2 ingangen kan je dan met je aanmelding naar binnen (na een korte mondelinge gezondheidscheck). Je wordt dan naar een vaste zitplaats gewezen, die op 1,5 meter staat per huishouden. De toiletten staan in een halve cirkel opgesteld met eenrichtingsverkeer. Zo voorkomen ze dat bezoekersstromen elkaar kruisen.

Je kunt nu je bioscoopstoelen reserveren. Ga naar https://wijkplatformwaddinxveen.nl/buitenbios/ en bestel voor jouw huishouden gratis tickets. Wacht niet te lang, want ze hebben maximaal 350 plaatsen te vergeven. Je eigen stoel kan je dit jaar thuis laten, maar je eigen hapje en drankje neem je ouderwets mee. Er is dit jaar een nog groter scherm (9 x 5 meter) met zwaardere geluidsinstallatie, zodat iedereen het goed kan zien en horen!

—————————————————————————————————————————————————–

Zaterdag 4 september is de buitenbios. Er is door de Wijkplatforms een selectie gemaakt van 5 diverse films waar jullie uit kunnen kiezen. T/m 31 juli kan je (1 keer) stemmen op jouw favoriete film. Check ook even Moviemeter en de trailers als je meer wilt weten, voordat je stemt. https://wijkplatformwaddinxveen.nl/buitenbioscoop-202

—————————————————————————————————————————————————–

De wijkplatforms in Waddinxveen organiseren dit jaar een buitenbioscoop. In de poll op Facebook gaf 76% van de mensen aan weer naar de buitenbios te willen komen. De vergunningaanvraag is in gang gezet voor zaterdag 4 september in het Burgemeester Warnaarplantsoen. Zet deze datum vast in je agenda.

Als afsluiting van het driedaagse evenement WadCultureel wordt in samenwerking met de restaurants Genieten, Easy Dinner en Easy Italy het jazzy evenement ‘Jazze aan de Nesse’ georganiseerd aan Gouweboulevard de Nesse in Waddinxveen. Door de coronamaatregelen die nu gelden mag dit evenement helaas dit jaar niet doorgaan.

 

 

De wedstrijd heeft als inzet het maken van een taart die het best scoort op:

· Uitstraling (presentatie/originaliteit/creativiteit)

· Smaak

· Technische uitvoering (complexiteit/moeilijkheidsgraad)

Deelnemers melden zich (van te voren) aan via de WadCultureel/ Waddinxveen Bakt! website. Aan de aanmelding zijn geen kosten verbonden. Na hun aanmelding worden zij verder op de hoogte gehouden. Maximaal 20 deelnemers kunnen zich inschrijven.

Deelnemers maken de taart thuis. De taart moet voor 10 personen zijn. De vorm, opmaak en het ingrediëntengebruik is vrij, het aantal stukken/punten (en daarmee de grootte) dus niet.

Op zaterdag 12 september brengen de deelnemers tussen 10.00 en 10.30 uur hun thuis gemaakte taart naar de WadCultureel/Waddinxveen Bakt! kraam op het Gouweplein/Markstraat. Na de registratie wordt de taart en maker op de foto gezet. Bij de registratie moet ook een lijst met gebruikte ingrediënten in tweevoud worden ingeleverd. Taarten gemaakt voor mensen met allergieën worden apart gezet.

Tussen 10.00 en 12.00 uur beoordeelt een professionele jury de taarten openbaar. De jury bestaat uit de Waddinxveense bakker Ton van den Berg en Reinier Anker (de Vlaam) terwijl Vincent Prins, finalist van Heel Holland Bakt 2019, als juryvoorzitter zal zijn. Tijdens het jureren zal er feedback worden gegeven aan de deelnemers. De publieksjurering zal ten opzichte van vorig jaar komen te vervallen. Wel zal het publiek, via de koop van een kop koffie of thee, de gelegenheid krijgen van de taarten te proeven.

Rond 12.30 uur worden de vijf beste taartenbakkers bekend gemaakt. Zij worden uitgenodigd om op het centrale buiten podium hun taarten toe te lichten. De vijf finalisten ontvangen allen een leuke herinnering, met voor de eerste prijswinnaar iets bijzonders.

Deelnemers betalen zelf voor de gebruikte ingrediënten, maar ontvangen bij inlevering van de taart een Albert Heijn bak-verrassingspakket ter compensatie. Voor de presentatie, beoordeling en verkoop zelf een schotel of plank mee (voorzien van een sticker met naam,adres en telefoonnummer), na 13.00 uur kan deze weer worden opgehaald.

De gemeente Waddinxveen kent ieder jaar de Waddinxveense Cultuurprijs toe aan een persoon of een instelling die het afgelopen jaar een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het plaatselijke culturele leven. Ook wordt een aanmoedigingsprijs uitgereikt aan degene(n) die zo een goede stimulans wordt gegeven om op de ingeslagen weg voort te gaan.

De cultuurprijs bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag van € 750,00 voor de winnende persoon óf winnende organisatie. De aanmoedigingsprijs bestaat uit een geldbedrag van € 150,00. De 5 genomineerden ontvangen een nominatie-oorkonde.

Wie komt in aanmerking?
Personen of organisaties die zich het afgelopen jaar actief hebben ingezet voor het Waddinxveense cultuurleven komen in aanmerking voor deze prijs. Een persoon moet minstens vijf jaar in de gemeente Waddinxveen woonachtig zijn, een instelling moet minstens vijf jaar een actieve werking ontplooid hebben binnen de gemeente.

Kunstdisciplines die in aanmerking komen zijn:
beeldende kunst,
fotografie,
film,
multimedia,
muziek,
zang,
drama,
dans,
poëzie en proza en
mengvormen van disciplines.

Aanmelden
Kandidaten kunnen worden aangemeld tot 8 juni van ieder jaar. Kent u iemand of een organisatie die zich het afgelopen jaar heeft ingezet voor het Waddinxveense culturele leven en die deze prijs verdient? Of wilt u zelf de Cultuurprijs in de wacht slepen? Meldt u zich dan aan of draag een kandidaat vóór 8 juni via het aanmeldformulier.

Procedure van toekenning
De jury kiest uit de aanmeldingen één persoon of organisatie die genomineerd wordt voor de Cultuurprijs en voor de aanmoedigingsprijs en draagt deze voor aan het college van B&W. Het college neemt een besluit waarbij het in principe de voordracht van de jury volgt.
De prijzen en nominaties worden uitgereikt door een lid van het college van B&W tijdens het culturele evenement ‘WadCultureel’ op zaterdag 8 september 2018.

Samenstelling jury Waddinxveense Cultuurprijs
De volgende 5 personen zijn als jurylid benoemd:

Namens Kunstsector, grafische kunstenaar: Ruud Kooger
Namens de sectie Kunst en Cultuur v/h Coenecoop College: Sandra Orré
Namens de CDA-fractie: Evalien de Haan-Zijlstra
Namens Fotografie, fotograaf: Sjaak Noteboom
Namens de initiatiefnemers, fractievoorzitter van D66: Albert Grooten

Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Waddinxveen.