Er wordt een wedstrijd gehouden met als inzet is een taart maken die het best scoort op:
uiterlijk/presentatie – smaak – complexiteit/moeilijkheidsgraad-originaliteit/creativiteit

Deelnemers maken thuis een taart voor 12 personen/stukken/punten. De vorm, opmaak en het ingrediëntengebruik is vrij, het aantal stukken/punten (en daarmee de grootte) dus niet.

Deelnemers melden zich van te voren aan via de WadCultureel/ Waddinxveen Bakt! website. Aan de aanmelding zijn geen kosten verbonden. Na hun aanmelding worden zij via nieuwsbrieven verder op de hoogte gehouden.

Op zaterdag 14 september brengen de deelnemers tussen 9.30 en 10.30 uur hun thuis gemaakte taart naar de WadCultureel/Waddinxveen Bakt! kraam op het Gouweplein/Markstraat. Bij het inleveren van de taart leveren zij ook een ingrediënten/allergenenlijst in. Na de ontvangst worden bakker en taart direct op de foto gezet. Op deze manier is er een foto van de taart tijdens prijsuitreiking. Hierna volgt een eerste (anonieme) beoordeling door de professionele jury, zij houden een taartpunt achter, de rest van de taart wordt geplaatst in koelvitrines.

Vanaf 9.30 uur beoordeelt de professionele jury de taarten. De jury zal bestaan uit Vincent Prins, een voormalig deelnemer aan Heel Holland Bakt, Jan Anker van Banketbakkerij De Vlaam en Ton van den Berg van Banketbakkerij-Partyservice Van den Berg, beide uit Waddinxveen.

Na de eerste professionele jurering worden de taarten tot 12.00 verkocht. De koop van een taartpunt kan alleen via de aankoop van een publieksjury formulier, deze formulieren kosten 1 euro per punt. De verkoop van de formulieren en de verkoop van de taartpunten is in handen van WadCultureel/Waddinxveen Bakt!, de opbrengst dekt voor een deel de kosten van de organisatie. Formulieren kunnen worden gekocht bij en ingevuld weer worden ingeleverd bij de WadCultureel/Waddinxveen Bakt! kraam

Rond 12.30 worden alle deelnemers o het podium geroepen en de vijf beste taartenbakkers op basis van de uitslag van de publieksjury bekendgemaakt. Zij worden uitgenodigd om op het centrale buiten podium hun taarten toe te lichten. Tenslotte wordt de eerste prijswinnaar door de professionele jury de bekend gemaakt.

Deelnemers betalen zelf voor de gebruikte ingrediënten en nemen voor de presentatie, beoordeling en verkoop zelf een plateau, schotel of plank mee (voorzien van een sticker met naam, adres en telefoonnummer), na 13.00 kan deze, evt. met de rest van de taart, weer worden opgehaald.