Wie kent de succesvolle formule van Heel Holland Bakt niet? Meester-patissier Robert van Beckhoven en culinair publicist Janny van der Heijden zijn daarin op zoek naar de meest getalenteerde thuisbakker van Nederland. Tientallen bakfanaten worden getest op verschillende disciplines van de bakkerswereld: van meringue tot appeltaart en van brood tot hartige taart. Miljoenen mensen zijn inmiddels fan van dit bakkersevent.

Bakken is bij uitstek een culturele uiting en die gedachte bracht de organisatoren van WadCultureel tot het idee om dit jaar een bakevent op te nemen in het programma van dit Waddinxveense cultuurweekend: Waddinxveen Bakt! WadCultureel vindt dit jaar plaats op 13, 14 en 15 september en het is voor de eerste keer, dat de bakhappening onderdeel uitmaakt van programma.

“Iedereen die kan bakken dagen we uit om deel te nemen aan dit event,” stelt Hugo van Berkesteijn, voorzitter van WadCultureel. Net als in het populaire televisieprogramma hopen we op zoveel mogelijk verschillende ‘bak-creaties’. In Waddinxveen leven inmiddels tientallen verschillende culturen samen en we zouden het fijn vinden als we daar wat van terugzien op ons evenement. Wat mij betreft zien we straks van Hollandse appeltaart tot Marokkaanse gehakttaart en Turkse notentaart.” De jury bestaat niet uit de eerste de besten. WadCultureel heeft één van de finalisten van ‘Heel Holland Bakt’, de charismatische student Vincent, bereid gevonden om de jury voor te zitten. Hij was één van de publiekslievelingen van de afgelopen editie van Heel Holland Bakt en eindigde op een mooie vijfde plaats. Hugo: “En verder zijn verschillende bakkers uit ons dorp vertegenwoordigd in de jury. Om de creativiteit volop ruimte te geven, zijn er niet al te veel regels. De taart moet voldoende zijn voor minimaal 10-12 personen, wordt helemaal ten dienste gesteld aan het event én moet natuurlijk goed eetbaar zij. Hierbij geldt dat ‘het laatste hapje even lekker moet zijn als het eerste’.”

Iedereen kan zich aanmelden voor ‘Waddinxveen bakt!’: van jong tot oud en zoals gezegd, vanuit iedere windstreek. Belangrijk is dat je een connectie hebt met de taart en een ‘verhaal kan vertellen’ over de herkomst of over waarom de taart voor jou zo bijzonder is. Iedereen bakt zijn taart thuis en op zaterdag 14 september om 10 uur brengen de deelnemers hun taart naar het Gouweplein. Alle taarten worden dan gefotografeerd door professionele fotografen en tot 11 uur geproefd en beoordeeld door de jury. Na het proeven kunnen de overige taartpunten worden verkocht aan het publiek. Ook zij kunnen hun oordeel geven over de taart. Om 12.30 uur is de prijsuitreiking en wordt de eerste winnaar van ‘Waddinxveen bakt!’ bekend gemaakt. Aanmelden via deze link.

Bekijk hier de spelregels voor Waddinxveen Bakt!