Nieuwsflitsen

juli 7, 2021

Tuna Ciudad de Luz

Tuna Ciudad de Luz is een studentenmuziekvereniging van de Technische Universiteit Eindhoven. TCL is opgericht in 1964 en is daarmee de oudste Tuna buiten Spanje en Portugal. Een Tuna is een groep studenten die behalve studeren ook Spaanse volksmuziek maken. In Spanje heeft bijna elke universiteit een tunagroep, vaak zelfs voor elke faculteit één. Dat een Nederlandse universiteit zoals de TU/e een tunagroep heeft is uniek. Wat begon als een studentengrap, bleek te groeien tot een volwaardige en succesvolle studentenvereniging.

De tuna’s dragen nog altijd de traditionele zwarte kostuums en ook de hoofdthema’s van de liederen zijn onveranderd: liefde en het studentenleven. Voor de muzikale begeleiding wordt gebruik gemaakt van akoestische instrumenten, zoals de laud (Spaanse luit), bandurria (soort mandoline), gitaar, accordeon en pandereta (kleine tamboerijn).

Tuna Ciudad de Luz zal gedurende de dag een aantal malen op straat te vinden zijn, en om 15.30u zullen zij op het Marktpodium in Waddinxveen staan!

Als afsluiting van het driedaagse evenement WadCultureel wordt in samenwerking met de restaurants Genieten, Easy Dinner en Easy Italy  het jazzy evenement ‘Jazze aan de Nesse’ georganiseerd op zondagmiddag 12 september 2021 aan Gouweboulevard de Nesse in Waddinxveen.

Dit jaar met een optreden van Bigband Gorcum. Jazze aan de Nesse is van 14.30 tot 17.30 uur. Het optreden kan gratis worden bijgewoond vanaf de terrassen gelegen aan de Nesse in Waddinxveen. Een gezellige middag met volop muziek, wat eten, een biertje of een goed glas wijn!

Wie kent de succesvolle formule van Heel Holland Bakt niet? Meester-patissier Robert van Beckhoven en culinair publicist Janny van der Heijden zijn daarin op zoek naar de meest getalenteerde thuisbakker van Nederland. Tientallen bakfanaten worden getest op verschillende disciplines van de bakkerswereld: van meringue tot appeltaart en van brood tot hartige taart. Miljoenen mensen zijn inmiddels fan van dit bakkersevent.

Bakken is bij uitstek een culturele uiting en die gedachte bracht de organisatoren van WadCultureel op het idee om een bakevent op te nemen in het programma van dit Waddinxveense cultuurweekend: Waddinxveen Bakt! Dit jaar op zaterdag 11 september 2021 rondom het Gouweplein.

Het thema voor 2021 is: LEEF JE UIT MET FRUIT!

“Iedereen die kan bakken dagen we uit om deel te nemen aan dit event,” stelt Hugo van Berkesteijn, voorzitter van WadCultureel. Net als in het populaire televisieprogramma hopen we op zoveel mogelijk verschillende ‘bak-creaties’. In Waddinxveen leven inmiddels tientallen verschillende culturen samen en we zouden het fijn vinden als we daar wat van terugzien op ons evenement. Wat mij betreft zien we straks van Hollandse appeltaart tot Marokkaanse gehakttaart en Turkse notentaart.” Iedereen kan zich aanmelden voor ‘Waddinxveen bakt!’: van jong tot oud en zoals gezegd, vanuit iedere windstreek. Belangrijk is dat je een connectie hebt met de taart en een ‘verhaal kan vertellen’ over de herkomst of over waarom de taart voor jou zo bijzonder is. Aanmelden voor Waddinxveen Bakt! kan via deze link.

Bekijk hier de spelregels voor Waddinxveen Bakt!

De wedstijd heeft als inzet het maken van een taart die het best scoort op:

· Uitstraling (presentatie/originaliteit/creativiteit)

· Smaak

· Technische uitvoering (complexiteit/moeilijkheidsgraad)

Deelnemers melden zich (van te voren) aan via de WadCultureel/ Waddinxveen Bakt! website. Aan de aanmelding zijn geen kosten verbonden. Na hun aanmelding worden zij verder op de hoogte gehouden. Maximaal 20 deelnemers kunnen zich inschrijven.

Deelnemers maken de taart thuis. De taart moet voor 10 personen zijn. De vorm, opmaak en het ingrediëntengebruik is vrij, het aantal stukken/punten (en daarmee de grootte) dus niet. In 2021 is nieuw dat de taart aan een thema moet voldoen. Het thema is: Leef je uit met fruit!

Op zaterdag 12 september brengen de deelnemers tussen 10.00 en 10.30 uur hun thuis gemaakte taart naar de WadCultureel/Waddinxveen Bakt! kraam op het Gouweplein/Markstraat. Na de registratie wordt de taart en maker op de foto gezet. Bij de registratie moet ook een lijst met gebruikte ingrediënten in tweevoud worden ingeleverd. Taarten gemaakt voor mensen met allergieën worden apart gezet.

Tussen 10.00 en 12.00 uur beoordeelt een professionele jury de taarten openbaar. De jury bestaat uit de Waddinxveense bakker Ton van den Berg en Reinier Anker (de Vlaam) terwijl Erik van den Noort juryvoorzitter zal zijn. Tijdens het jureren zal er feedback worden gegeven aan de deelnemers. De publieksjurering zal ten opzichte van vorig jaar komen te vervallen. Wel zal het publiek, via de koop van een kop koffie of thee, de gelegenheid krijgen van de taarten te proeven.

Rond 12.30 uur worden de vijf beste taartenbakkers bekend gemaakt. Zij worden uitgenodigd om op het centrale buiten podium hun taarten toe te lichten. De vijf finalisten ontvangen allen een leuke herinnering, met voor de eerste prijswinnaar iets bijzonders.

Deelnemers betalen zelf voor de gebruikte ingrediënten. Voor de presentatie, beoordeling en verkoop zelf moet er een schotel of plank mee worden genomen (voorzien van een sticker met naam,adres en telefoonnummer), na 13.00uur kan deze weer worden opgehaald.