Nerissa Slof wint de 5e editie van Waddinxveen Bakt.
Het was een hele klus voor de jury om de winnaar van Waddinxveen Bakt 2023 aan te wijzen. De deelnemers hadden allemaal een hele verschillende en veelal zeer persoonlijke invulling gegeven aan het thema “een bijzondere appeltaart”.
De lat werd meteen heel hoog gelegd door de 1e taart die aan de jury werd voorgelegd. Emmelie Bongers (8 jr) kwam als jongste deelnemer sinds het bestaan van Waddinxveen Bakt met een hele mooie appeltaart. Smaakvol en met mooie details van bladeren en vogels zowel in het baksel als in de versiering met marsepein. Een hele knappe prestatie.
Emmy Bosman nam voor de 5e keer deel aan Waddinxveen Bakt, net als Nadine Stofberg. De taart van Emmy had een frivole uitstraling terwijl die van Nadine prachtig gedetailleerd was opgemaakt. In beide gevallen eigenlijk een samenstelling van meerdere taarten inéén waarbij Nadine ook nog eens bakt zonder gluten. Zij vertelde dat ze door steeds weer te oefenen en te (laten) proeven door de jaren heen steeds beter is gaan bakken, met dank aan Waddinxveen bakt.
Er waren ook debutanten die zich grappig genoeg allemaal hadden laten inspireren door baksels uit andere landen. Julia van Ravenswaaij schotelde de jury een mooie Canadese Apple Pie voor. Zeer geslaagd met een vlechtwerk van bladerdeeg. Ingeborg Droge had een appelcake gebakken met ingestoken dunne plakjes appel waardoor de bovenkant van de taart er heel mooi uitzag. Als vulling had Ingeborg gekozen voor een crème met Limoncello. En op de valreep stond Youssef Arbouch aan de jurytafel met een Tiramisu appeltaart. Ter plekke werd door hem de laatste hand gelegd aan zijn creatie met appelmoes in het midden, bovenop gegarneerd met stukjes ingelegde appel, afgemaakt met cacaostrooisel en als kroon op z’n werk een uit appel uitgesneden eend.
Uiteindelijk ging mede debutant Nerissa Slof met de eer strijken. Met de gebruikte technieken en de evenwichtige verdeling qua smaak kon haar taart zich onderscheiden van de rest. Door de jury werd ook gelet op de gaarheid van het baksel. Is de bodem niet te droog of te nat, heeft de rand de juist dikte en is deze niet te hard geworden. En het samenspel tussen het baksel en de vulling die door de juiste samenstelling vocht kan opnemen of juist afgeven. Want, de kunst van een mooie appeltaart is het in één keer bakken van de taart met overal de juiste gaarheid.
De jury verheugt zich enorm op de volgende editie van Waddinxveen Bakt.