Waddinxveense Cultuurprijs 2022

26 aprWaddinxveense Cultuurprijs 2022


Winnaars Cultuurprijs 2022 bekend
De winnaars van de Cultuur- en Aanmoedigingsprijs 2022 zijn bekend. Stichting WadCultureel krijgt de Cultuurprijs 2022 en Roeland van Schie krijgt de Aanmoedigingsprijs 2022. Zij hebben volgens de jury in het afgelopen jaar een bijzondere bijdrage geleverd aan het Waddinxveense culturele leven.

Wethouder Brigitte Leferink reikte vrijdagmiddag 9 september om 16:00 uur de prijzen uit tijdens het evenement WadCultureel. De winnaars gaan naar huis met een kunstwerk en een geldbedrag.

Stichting WadCultureel krijgt de Cultuurprijs
WadCultureel is inmiddels uitgegroeid tot de Uitmarkt van Waddinxveen. Tal van culturele organisaties presenteren zich nu al 10 jaar in het 2e weekend van september aan de inwoners van Waddinxveen. In 2013 begon WadCultureel in en om het Coenecoop College met een informatiemarkt over kunst, cultuur, muziek, dans en toneel. In de loop der jaren is deze sterke formule uitgebreid. Het evenement verhuisde naar het Gouweplein en Cultuurhuys De Kroon. Er kwamen nieuwe activiteiten bij zoals Heel Waddinxveen Bakt, Schilderen met kinderen op Dierendal en de Buitenbioscoop. De organisatie is geheel in handen van vrijwilligers: door Waddinxveners voor Waddinxveners. Bijzonder is dat WadCultureel in de afgelopen 2 jaar, ondanks corona, met een aangepast programma gewoon door kon gaan.

 

Roeland van Schie krijgt de Aanmoedigingsprijs
Roeland van Schie is graffiti- en street artkunstenaar en woont nu 3 jaar in Waddinxveen. Sinds zijn jeugd is hij al geïnteresseerd in graffiti. Eind jaren 80, toen graffiti als kunstvorm in Nederland serieuze vormen aannam, was hij 1 van de eersten die zich daar mee bezig hield. Toen was hij vooral in de regio Rotterdam actief. Na een lange pauze heeft hij de spuitbus weer opgepakt. Vol passie ontwikkelt hij zijn stijl en experimenteert hij met nieuwe stijlen en thema’s. Naast de spuitbus werkt Roeland ook met olieverf op doek. Roeland heeft afgelopen zomer een belangrijke bijdrage geleverd aan het street artproject op de muren van sporthal De Dreef. Zo bracht hij diverse kunstenaars bij elkaar om het project vorm te geven. Hij heeft veel ambitie om zijn kunst op een hoger niveau te brengen en is daarmee een aanwinst voor het culturele leven in Waddinxveen.

 

 

 

———————————————————————————————————————————————————————

Vrijdag 9 september 2022  16.00 uur Cultuurhuys De Kroon

De genomineerden voor de Cultuurprijs 2022 zijn bekend. Er zijn 6 aanmeldingen
binnengekomen, waarvan een paar op dezelfde kandidaat. Alle aangemelde kandidaten zijn dit
jaar genomineerd. De Cultuurjury kiest de winnaar uit de genomineerden. Deze winnaar wordt
bekendgemaakt tijdens het evenement WadCultureel op 9 september. Hij of zij gaat naar huis
met een kunstwerk en een geldbedrag.

De genomineerden voor de Cultuurprijs 2022 zijn (op alfabetische volgorde):
– Nathalie Merfort
Roeland van Schie 
Stichting WadCultureel
Taal Leeft!

De Cultuurjury vindt dat zij een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het Waddinxveense culturele
leven. Naast de Cultuurprijs wordt ook een Aanmoedigingsprijs gegeven. Wethouder Cultuur, Brigitte Leferink
reikt beide prijzen uit tijdens het cultuurevenement WadCultureel op vrijdag 9 september 2022 om
16.00 uur in Cultuurhuys De Kroon.

———————————————————————————————————————————————————————

De uitreiking van de Waddinxveense Cultuurprijzen zal muzikaal ondersteund worden door het klarinettrio Kalamos bestaande uit de klarinettisten Paul Schotanus, Sophie Breure (besklarinetten) en Leid Oudemans (basklarinet), alle drie ervaren muzikanten.

Het trio is opgericht in 2015 met als aanleiding een uitnodiging muziek te maken bij een receptie in diergaarde Blijdorp. Sindsdien treden zij vaker op, bijvoorbeeld op Gouda bij Kaarslicht en op recepties.
Op 9 september zal “Wandering” van Massimiliano Pido en “Chasssidic Nigunim” (anoniem) de prijsuitreiking muzikaal verrijken. Verder zal vooraf en achteraf  de uitreiking achtergrondmuziek te horen zijn van o.a. Mozart, een wals en stukken uit het Italiaanse reportoire.

———————————————————————————————————————————————————————

De gemeente Waddinxveen geeft ieder jaar de Waddinxveense Cultuurprijs aan een persoon of een instelling die het afgelopen jaar een belangrijke bijdrage leverde aan het plaatselijke culturele leven. Ook wordt een aanmoedigingsprijs uitgereikt aan een persoon of groep om deze aan te moedigen om hun werk door te zetten. De cultuurprijs bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag van € 750,00 voor de winnende persoon óf organisatie. De 5 genomineerden ontvangen een nominatie-oorkonde. De aanmoedigingsprijs is een geldbedrag van € 150,00.

Wie komt in aanmerking?
Personen, organisaties of groepen die zich het afgelopen jaar actief hebben ingezet voor het Waddinxveense cultuurleven komen in aanmerking voor deze prijs. Een persoon moet minimaal één jaar in de gemeente Waddinxveen wonen, en een organisatie of groep moet minimaal één jaar actief zijn binnen de gemeente. Kunstdisciplines die in aanmerking komen zijn:

beeldende kunst
fotografie
film
multimedia
muziek en zang
drama
dans
poëzie en proza
mengvormen van disciplines

Aanmelden
Aanmelden kan het hele jaar door. Kent u een persoon of een organisatie die zich het afgelopen jaar heeft ingezet voor het Waddinxveense culturele leven of die juist nu in deze coronatijd nieuwe initiatieven heeft ontwikkeld? En vindt u dat deze de Waddinxveense Cultuurprijs 2022 verdient? Of wilt u zelf de Cultuurprijs in de wacht slepen? Meldt u zich dan aan of draag vóór 1 juli 2022 een kandidaat aan via het aanmeldformulier.

Hoe werkt de toekenning
De jury kiest uit de aanmeldingen één persoon of organisatie die genomineerd wordt voor de Cultuurprijs en voor de aanmoedigingsprijs en draagt deze voor aan het college van B&W. Het college neemt een besluit wat aansluit bij het oordeel van de jury. De prijzen en nominaties reikt een lid van het college van B&W.

Samenstelling jury
De jury bestaat uit:

Evalien de Haan-Zijlstra (stadsgids Gouda)
Sandra Orré (namens de sectie Kunst en Cultuur van het Coenecoop College)
Erik Kooijman (initiatiefnemer Popschool Waddinxveen)
Maja Röder (voorzitter jury, lid Waddinxveense Kunstkring)
Sjaak Noteboom (namens fotografie, fotograaf)
Ruud Kooger (grafisch kunstenaar)

Van links naar rechts: Evalien de Haan-Zijlstra, Sjaak Noteboom, Maja Röder, Erik Kooijman, Sandra Orré en Ruud Kooger.