De orgeltoer vindt sinds 2015 plaats als onderdeel van WadCultureel. We toeren langs twee interessante orgels van Waddinxveen. We beginnen om 19.30 uur in de Brugkerk – Kerkweg Oost 232 en toeren daarna (gelukkig al twee jaar met mooi weer op de fiets) nog een stukje verder langs de Gouwe naar de St. Victorkerk + Het kleine handdraaiorgel “de Harlekino” – Zuidkade 176 waar we om 20.45 uur beginnen.

Jan Flikweert, organist, leidt ons langs de orgels met zijn heldere uitleg en kennis van de orgels.In iedere kerk wordt een kort orgelconcert ten gehore gebracht, waarbij de nadruk ligt op de mogelijkheden van de orgels en van de muziek die je op een orgel kunt spelen. En dat is niet alleen kerkmuziek!!

Het doel van deze orgeltoer is dan ook om zoveel mogelijk mensen te laten kennismaken met  orgelmuziek.U kunt ten allen tijden aansluiten bij de orgeltoer, net zoals u deze ook ten allen tijden weer kunt verlaten.De orgeltoer vindt steeds plaats op de vrijdagavond voorafgaand aan de Kunst- en Cultuurmarkt.
In 2017 is dat op vrijdag 8 september.

 

Brugkerk

Afbeeldingsresultaat voor orgel brugkerk waddinxveen

De huidige PKN (voorheen Nederlands Hervormde) Brugkerk dateert van 1838 en verving een kerk uit 1430. Die kerk stond aan de Kerkweg, dicht bij de Dorpsstraat en is wegens bouwvalligheid afgebroken toen de huidige kerk gereed was.

Met de bouw van een nieuw orgel in de Hervormde (Oude) Kerk te Waddinxveen werd in 1807 een begin gemaakt door Jan Pieter Schmidt uit Gouda. Nog in hetzelfde jaar overleed hij. Het werk werd voortgezet door zijn zoon Jan Christoffel. De aanschaf werd mogelijk gemaakt door een legaat van Leendert Voorbij. Hieraan herinneren de familiewapens boven de middentoren van het orgel. De ingebruikname vond plaats op 27 november 1808. Bij de oplevering bezat het orgel twee manualen en een aangehangen pedaal.

Toen de Oude Kerk werd afgebroken, is het orgel gedemonteerd en in 1838 naar de nieuw gebouwde Brugkerk overgebracht. Deze werkzaamheden werden verricht door Lohman en Zonen, orgelmakers te Gouda. Om het orgel passend in de kerk te krijgen verwijderden zij de onderkas waarin zich de klaviatuur en de drie spaanbalgen bevonden. De spaanbalgen vonden een plaats in de toren, de klaviatuur kwam aan de achterzijde van het orgel. Om het binnenwerk toch nog passend te krijgen, verhoogden zij de bovenkas met een halve meter. Dit is nog goed te zien bij de frontpijpen die verlengd zijn. Het orgel werd nadien onderhouden door verschillende orgelbouwers waaronder Gabry, die ook betrokken was bij de bouw van het orgel in de Remonstrantse Kerk. De dispositie onderging hierbij enkele wijzigingen.

In 1971 werd het orgel onder advies van dr. M.A. Vente uitgebreid met een zelfstandig pedaal door Louis J. Kramer te Boskoop. Hierbij is de bediening van de pedaalregisters niet in de orgelkas maar op unieke wijze naast de orgelbank aangebracht. De jongste restauratie vond plaats in 1993/’94 door de fa. Blank te Herwijnen, onder advies van Hans van Nieuwkoop.

 

Sint Victorkerk

Afbeeldingsresultaat voor orgel victorkerk waddinxveen

De huidige Sint Victorkerk werd in 1879-1880 gebouwd en is één van de eerste kerken van de Rotterdamse architect Evert Margry, die tot de belangrijkste leerlingen van de beroemde architect Pierre Cuypers behoorde. Margry ontwierp in Waddinxveen een driebeukige neogotische pseudobasiliek. De kerk is op 27 oktober 1880 door de bisschop van Haarlem ingewijd.

Het orgel is gebouwd in 1871 door de orgelbouwer Maarschalkerweerd & Zoon voor de vroegere kerk en later overgeplaatst naar het huidige gebouw. Het orgel heeft slechts één manuaal en een aangehangen kort pedaal.

Jos Vermeulen restaureerde het instrument in 1980. De restauratie behelsde voornamelijk de mechaniek en de windlade. Het klavier is opnieuw belegd en het snijwerk is opgeknapt. Op de kas werd een beeldje geplaatst, dat in de pastorie werd teruggevonden. Op 12 oktober 1980 is het orgel weer in gebruik genomen.

 

de Harlekino

Het kleine handdraaiorgel de Harlekino is in 1995 gebouwd door Adrie Vergeer in Gouda.
Het orgeltje heeft ondanks zijn kleine afmetingen 42 toetsen en klinkt mede door zijn zware
bassen en register bourdon, viool en unifluit zeer volwaardig.